Люботинська міська громада
Харківська область, Харківський район

Оголошення про проведення консультацій з громадськістю у формі електронних консультацій (Google-форма) щодо припинення діяльності шляхом ліквідації Люботинського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) № 3 Люботинської міської ради

Дата: 08.07.2024 08:00
Кількість переглядів: 88

Оголошення про проведення консультацій з громадськістю у формі електронних консультацій (Google-форма) щодо  припинення діяльності шляхом ліквідації Люботинського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) № 3 Люботинської міської ради Харківської області  та обговорення відповідного проєкту рішення

Ініціатор та організатор консультацій з громадськістю: відділ освіти Люботинської міської ради Харківської області

Назва проєкту акта, винесеного на обговорення:  Про припинення діяльності шляхом ліквідації Люботинського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) № 3 Люботинської міської ради Харківської області 

 Мета обговорення: врахування думки жителів Люботинської міської територіальної  громади щодо ліквідації закладу дошкільної освіти на території громади та обговорення відповідного проєкту рішення

Соціальні групи населення на які поширюватиметься дія прийнятого рішення, яке планується прийняти за результатами електронних консультацій з громадськістю: мешканці  Люботинської міської територіальної громади.

Посилання на проєкт рішення, який винесено на розгляд: https://drive.google.com/file/d/1t_3nEilwdoY_F1fVP25P23dZVtBmhacv/view?usp=sharing

Нормативне забезпечення:

Стаття 143 Конституції України: Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого  самоврядування утворюють,  реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Стаття 26  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»: Реорганізація або ліквідація навчальних закладів  комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Стаття 25  Закону України «Про освіту»: Засновник закладу освіти зобов’язаний у разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти забезпечити здобувачам освіти можливість продовжувати навчання на відповідному рівні освіти.

Стаття 16 Закону України «Про дошкільну освіту»:  Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми власності приймає його засновник (засновники).

п.12 Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996 (із змінами):  В обов’язковому порядку проводяться консультації з громадськістю у формі публічного громадського обговорення та/або електронних консультацій з громадськістю щодо проектів нормативно-правових актів, які:

- стосуються конституційних прав, свобод та обов’язків громадян…;

Можливі наслідки проведення в життя рішення для різних соціальних груп населення та заінтересованих сторін: упорядкування мережі закладів дошкільної освіти, можливість здобуття дошкільної освіти у більш сучасних закладах дошкільної освіти громади; економічна ефективність функціонування дошкільних закладів, економне і раціональне використання бюджетних коштів. 

Довідково:

    Період реформ, розпочатий державою, поставив питання реорганізації та закриття закладів дошкільних освіти, які, в першу чергу, не відповідають сучасним вимогам. Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. З кожним роком кількість дітей в закладах дошкільної освіти громади скорочується, тому  маємо заклади освіти недостатньо укомплектованими.

     Люботинський дошкільний навчальний заклад (дитячий садок) № 3 Люботинської міської ради Харківської області (далі у тексті – Люботинський ДНЗ № 3) за проєктною потужністю розрахований на 14 дітей. За мережею у закладі у 2023/2024 н.р. налічувалась 1 дошкільна група (21 дитина). Відповідно до рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Люботинської міської територіальної громади (протокол від 15.08.2023 № 7) заклади освіти громади у 2023/2024 н.р. працювали у дистанційному режимі. З жовтня 2024 року було організовано дистанційне навчання у закладах дошкільної освіти для дітей середніх та старших груп. У Люботинському ДНЗ  № 3 до дистанційного навчання долучилось 12 дітей.

   Протягом травня-червня 2024 року 2 дітей, які виховуються у Люботинському ДНЗ № 3, за заявами батьків перейшли до Люботинського ДНЗ № 1; 9 дітей завершили здобуття дошкільної освіти та у 2024/2025 н.р. продовжуть навчання у 1-х класах закладів загальної середньої освіти громади; батьки 3-х дітей планують виїжджати за межі Харківської області. В електронній черзі до цього закладу освіти записано  у 2024/2025 н.р.                      1 дитину, у 2025/2026 н.р. – 2 дитини. Прогнозована кількість вихованців, які планують продовжити здобуття дошкільної освіти у Люботинському ДНЗ  № 3 з 01 вересня 2024 року – 8 дітей.

  Зменшення кількості дітей можна пояснити продовженням воєнного стану в Україні, нестабільною ситуацією в Харківському регіоні та міграцією родин, які мають дітей дошкільного віку, за кордон та за межі області. Також будівля закладу освіти датується 1962 роком та не відповідає чинним вимогам, тому батьки вихованців обирають більш сучасні та комфортні заклади дошкільної освіти нашої громади.

   Позитивним є те, що у зв’язку з відкриттям у 2021 році КЗ «Люботинський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) № 5  Люботинської міської ради Харківської області» з проєктною потужністю на 138 місць, у нашій громаді вирішено питання з чергою до закладів дошкільної освіти.

  У зв’язку з вищезазначеним, враховуючи, що на наступні 2 навчальних роки у черзі до Люботинського ДНЗ № 3 записано всього 3 дитини, функціонування Люботинського ДНЗ № 3 економічно не обґрунтовано. Заробітна плата педагогічним та технічним працівникам закладів дошкільної освіти відповідно до чинного законодавства виплачується з місцевого бюджету. Витрати на заробітну плату працівників закладу з вересня 2023 року по травень 2024 року складає 577 112, 66 грн. Витрати на енергоносії за цей же період складає 24 406,28 грн.

  Враховуючи вищевказані положення, оптимальне функціонування мережі закладів дошкільної освіти громади повинно виходити з об’єктивно існуючого запиту на освітні послуги. Тому перед місцевою владою постає питання раціонального розподілу коштів на утримання закладів освіти (оплату за енергоносії, зарплату педагогічному та технічному персоналу громада платить із власного бюджету) та переведення дітей до більших та сучасніших закладів дошкільної освіти  для забезпечення кращих умов навчання та виховання.

         При наявності дітей дошкільного віку, їм буде забезпечено здобуття освіти в територіально доступних закладах дошкільної освіти Люботинської міської територіальної громади.

      З метою удосконалення та упорядкування мережі закладів дошкільної освіти громади, економного і раціонального використання бюджетних коштів, відділ освіти Люботинської міської ради пропонує до громадського обговорення питання припинення діяльності шляхом ліквідації Люботинського дошкільного навчального закладу (дитячий садок) № 3 Люботинської міської ради Харківської області та обговорення відповідного проєкту рішення. 

Термін та формат проведення електронних консультацій з громадськістю,  порядок участі:

        Електронні консультації з громадськістю будуть проводитись з                   08 липня 2024 року по 22 липня 2024 року.

    Консультації з громадськістю будуть проводитись у формі електронних консультацій (шляхом заповнення Google-форми за посиланням) https://docs.google.com/forms/d/1hmFKSWuRCHUhtwu4RSZX_m7CkT72FxY3C7eNCxxe0Yo/edit

    У електронних консультаціях можуть брати участь дієздатні мешканці Люботинської міської територіальної громади, які досягли 18-річного віку та місце проживання яких в установленому законом порядку зареєстроване на території, в межах якої проводяться консультації. Анонімні пропозиції (зауваження) не розглядаються.

   Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною особою за проведення електронних консультацій: Сітченко Вікторія Миколаївна, заступник начальника відділу освіти Люботинської міської ради.

Строк і спосіб оприлюднення пропозицій, висловлених в ході проведення  консультацій з громадськістю, здійснюється організатором.

  Після отримання висловлених пропозицій та проведення аналізу не пізніше ніж через два тижні після закінчення терміну електронних консультацій відбудеться оприлюднення звіту щодо узагальнення результатів електронних консультацій на офіційних веб-сайтах Люботинсьої міської ради та відділу освіти Люботинської міської ради.

  Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь в обговоренні проєкту рішення, що виноситиметься на розгляд сесії Люботинської міської ради.

 

Відділ освіти Люботинської міської ради

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних