БОТУЛІЗМ
Харчовий ботулізм — серйозна та потенційно смертельна хвороба. Її інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин.
Симптоми ботулізму
Ранні симптоми включають помітну втому, слабкість і запаморочення, які зазвичай супроводжуються затуманенням зору (двоїнням в очах), сухістю в роті та труднощами з ковтанням і мовленням. Також можуть виникнути блювота, діарея, закреп і здуття живота. Захворювання може прогресувати до слабкості в шиї та руках, після чого спостерігається ураження м’язів шиї та кінцівок.
Наголосимо, що ботулізм не передається від людини до людини.
Профілактика ботулізму
Спори, що виробляються бактеріями Clostridiumbotulinum, є термостійкими і поширеними в довкіллі, а за відсутності кисню вони ростуть і потім виділяють токсини.
Ботулінічні токсини потрапляють в організм через недостатньо оброблену їжу та її неправильне зберігання.
Для профілактики харчового ботулізму потрібно дотримуватись правил гігієни та належної практики приготування їжі, зокрема під час нагрівання та стерилізації.
Особливу увагу приділяйте консервам (м’ясу, грибам, овочам), рибі (в’яленій, копченій, солоній), морепродуктам, ковбасним виробам.
Якщо консервовані продукти із зміненим виглядом, смаком, спостерігається бомбаж, їх потрібно ліквідувати.
Щоб вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м'ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Матеріал взято з сайту центру громадського здоров’я